Меню
Профил
Език

Акордеонни категории

Начало Статии

Статии

Еднократна помощ за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка в редовна форма на обучение

Еднократна помощ за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка в редовна форма на обучение

 

 

Съгласно чл.8 в на Закона за семейните помощи за деца майките (осиновителки) студентки, които са записани в редовна форма на обучение, имат право да получат еднократна помощ за отглеждане на дете. Помощта се изплаща на всички майки (осиновителки) независимо от доходите на семейството. Размерът на помощта се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет като не може да бъде по-малък от предходната година. Помощта се изплаща на два пъти, като половината от нейния размер се получава след влизане в сила на заповедта за нейното отпускане, а остатъкът се изплаща след като бъде представено уверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на една година на детето. За да кандидатствате е необходимо е да отговаряте на следните условия:

 • детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на Закона за закрила на детето;
 • майката (осиновителката) живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитеация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование;
 • майката (осиновителката) е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето;
 • майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на дете или при осиновяване на дете до петгодишна възраст по реда на Кодекса за социално осигуряване

Ако отговаряте на гореизброените условия е необходимо да подадете заявление-декларация по образец до дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес по един от следните начини:

 • лично, като към заявление-декларацията се прилага лична карта (за справка);
 • чрез лицензиран пощенски оператор, с обратна разписка, като заявление-декларацията се изпраща в оригинал;
 • по електронен път чрез Системата за Сигурно Електронно Връчване;

Необходими документи:

 1. Заявление-декларация по образец (https://asp.government.bg/uploaded/files/4399-Pril.8da-ZD-po-reda-na-chl.-8-ot-ZSPD.docx.doc);
 2. Копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;
 3. Уверение от висшето училище за лицата, че са записани в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето;
 4. Лична карта за справка;

 Важно е да знаете, че ако до навършване на двегодишна възраст на детето, то бъде настанено за отглеждане извън семейството поради лишаване от родителски права или на основание Закона за закрила на детето и/ или Семейния кодекс, сте длъжни  да възстановите получената сума.

 

 

Прочети още →
Бебето Йода: една от най-желаните Star Wars интерактивни играчки

Бебето Йода: една от най-желаните Star Wars интерактивни играчки

Фeнoвeтe вeчe знaят, чe тo e бъдeщият джeдaй. Ho в Ѕtаr Wаrѕ e вce oщe caмo Бeбe Йoдa. Eдвa ли имa дpyгa тoлĸoвa oчapoвaтeлнa фигypĸa нa гepoй oт Meждyзвeздни вoйни, ĸoлĸoтo зeлeнoтo дpeбocъчe c тpиъгълни yши и oгpoмни oчи, ĸoeтo издaвa 25 звyци и пpecъздaвa eфeĸтa нa Cилaтa. Зaпoзнaйтe ce c Бeбeтo Йoдa oт „Xипoлeнд“ – eднa oт нaй-жeлaнитe игpaчĸи oт пopeдицaтa ЅtаrWаrѕ.

***  

 

Прочети още →
Кога бебетата започват да прохождат

Кога бебетата започват да прохождат

Кога бебетата започват да прохождат

Ако малкото ви е обхождало или обикаляло е възможно да се чудите кога ще направи първите си стъпки. Тук експертите развиват етапите на ходене и обясняват кога повечето бебета започват да се движат на два крака.

Първата година от живота на детето е изпълнена с основни етапи от неговото развитие, но най-очакваното от тях, може да е ходене. 

Прочети още →
Paw Patrol – Играчки с Любимите Кучета Пес Патрул

Paw Patrol – Играчки с Любимите Кучета Пес Патрул

За анимационния филм

Пес Патрул (от англ. Paw Patrol) е канадско анимационно серийно филмче, което се излъчва по Никелодеон. Сериалът се спира на историята на момче на име Райдър, което предвожда глутница от 7 спасителни кучета под наименованието „Пес Патрол“. Те работят заедно по мисии с цел предпазване на населението в Приключенския залив. Всяко куче има своите уникални способности, базирани на реални професии като пожарникар или полицай. Всички те пребивават в къщички за кучета, които се превръщат в превозни средства, когато е необходимо.

 

Прочети още →
ЛЮБОПИТНИ И ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА БЕБЕТАТА

ЛЮБОПИТНИ И ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА БЕБЕТАТА

1. Нямат капачки на коленете:
Бебетата се раждат без капачки на коленете. Да, правилно прочетохте. Бебетата имат структуриран хрущял, който прилича на капачка. Тези хрущяли не се развиват, докато бебето не навърши напълно шест месеца. И това е причината повечето от бебетата да пълзят на ръце, вместо на ръце и колене. Всъщност бебетата могат да пълзят веднага след раждането си. Няма шега! Каролинския институт в Швеция установил, че когато бебето се положи на гърдите на майката за хранене, то може да намери гърдите й в рамките на един час. Това е впечатляващо.

Прочети още →
Пъзелите - забавление и учене през целия живот

Пъзелите - забавление и учене през целия живот

 

     На английски език „puzzle” означава всякакъв вид ребус, главоблъсканица. Пъзелът, от една страна, е тип игра, но също така е и играчка и тези две същности не са се променили от 1760 г., когато е създаден първият пъзел. Джон Спислбъри – английски картограф и дърворезбар – създава първия пъзел от дърво, за да направи изучаването на географията по-забавно. Отделните части на пъзела били изработени от големи дървени плоскости, рязани с трион, и са изобразявали картини на различни държави. Заради материала, от които били изработени, цената на пъзелите е била доста висока и производството им трудоемко. Само децата на по-заможните са могли да си позволят да играят и учат с помощта на пъзелите. Едва по-късно, през 30-те години на 20. век, пъзелите стават популярни и достъпни сред хората от всички възрасти социални слоеве, като само за една седмица продажбите им в Америка надхвърлят10 млн. долара.

    

     Най-малкият пъзел в света се състои от 204 части, но сглобен е не по-голям от пощенска картичка. Най-големият пъзел представлява картина наречена „Живот“ и включва 24 хил. части, които сглобени оформят картина с размери 4,28 м х 1,57 м. Пъзелът е подреждан едва няколко пъти от хора по целия свят. Няма как да не се похвалим, че плевенчанката Венелина Вънова успява да го подреди в стъклена стая едва за 66 дни и то на живо пред камера. Нейният опит от 2010 г. е кандидат за рекорд в Книгата на Гинес, който обаче остава непризнат, тъй като в същата година е дадена заявка за производството на пъзел с над 32 хил. части . Новият най-голям пъзел в света включва 32 цветни графики на художника Кейт Херинг. Българката Венелина Вънова успява да го подреди заедно с екип от най-добрите и запалени пъзелоредачи за 4 месеца през 2011г.                                                 

     Пъзелите развиват логическото и креативното мислене и с тях можем да играем и да се учим през целия ни живот. В най-ранна детска възраст т.нар. пъзели - килими, изработени от безопасни меки материали, помагат на малчуганите да се учат как да хващат предмети, тренират тяханата фина моторика, логиката и координацията им. Дървените пъзели помагат на децата да научат формите на предметите и цветовете. В предучилищна възраст, с помощта на пъзелите, децата овладяват различни стратегии проследяващи началото, развитието и завършването на множество процеси. С 3Д пъзелите, в ученическа възраст, опознаваме сградите и различните предмети в тяхната реална форма и цялост. В живота ни на възрастни, подреждането на пъзели първо ни връща в детството, но също и ни помага да релаксираме от натовареното си ежедневие. Завършвайки подреждането на пъзел веднага виждаме резултата от нашите действия и това ни носи удовлетворение. Пъзелите са едно от любимите занимания и на нашите баби и дядовци, защото чрез подреждането им те могат да тренират и да поддържат паметта, концентрацията си и фината моторика.

     Съществуват най-различни подходи и стратегии за подреждането на пъзели, които зависят от техния вид, от конкретната картина, от нейните цветове и форми. Преди да започнете да редите пъзела се погрижете всички негови части да бъдат поставени в един плик, за да не изгубите някой от фрагментите. Помислете си какво разочарование би било да не успеете да поставите някое от парченцата на пъзел напр.от 4 хил. части, който сте редили десетина дни. Следващото по важност е да прецените колко голям пъзел ще подреждате. Най-общо може да се каже, че колкото повече части има един пъзел, независимо от големината на цялата картина, толкова повече време, концентрация и наблюдателност ще Ви бъдат необходими за неговото подреждане. Освен това по-големите пъзели изискват да отделите повече място за редене – подходящо килимче, голяма дъска или маса, а понякога и цяла стая. Някои започват реденето с рамката, защото най-лесно се откриват крайните части, и продължават да подреждат отделните обекти отделно, преместват ги и ги съединяват. При по-големите пъзели е важно, ако отделно сглобявате големи обекти, да помислите как ще ги пренесете върху основната картина. Може да се използват по-малки картони или подложки за пренасяне. Друг подход е отделянето на фрагментите по цветове и техните различни нюанси при различните обекти. Разбира се, на всеки пъзелоредач се случва да се вглъби в подреждането на един обект и да не успява да го подреди. Тогава, специалистите съветват, да насочите вниманието си към друга част на пъзела и по-късно да се върнете към тази, която Ви е затруднила.

     Не забравяйте, че какъвто и пъзел да изберете, най-важното е да се забавлявате с неговото подреждане, да играете и в същото време да си почивате.

 

     В нашия онлайн детски магазин Патиланци можете да намерите близо 500 различни видове пъзели, които сме разделили в няколко категории: меки пъзели-килими; детски пъзели за деца от 3 г. до 12 г.; 3 Д пъзели; пъзели според броя на съставящите ги части - 60, 120, 260, 500, 600, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000.

Пъзелите, които предлагаме са на водещи марки, с изключително наситени цветове и с

красиви и детайлни картини. Всички части на пъзелите са прецизно изрязани, а при правилно подреждане, погледнати отдалеч, картините изглеждат като едно цяло.

Върху всяка кутия има информация за броя на частите, тяхната големина, възрастта за която е подходящ пъзела и размери на сглобения пъзел.

Прочети още →
Бременността по месеци

Бременността по месеци

Потвърждаване на бременността
Някои жени „знаят“, че са бременни от момента на зачеването. Повечето жени обаче пропускат първите признаци на бременността. Дни наред може да се чудите дали не сте сбъркали датите. Изминават още няколко дни и започвате да си мислите, че може да сте бременна. Трябва ли да изчакате още малко, преди да купите тест за бременност? Трябва ли веднага да се консултирате с лекар?
Задължително е да вземете тест за бременност възможно най-скоро, след като сте пропуснали един цикъл. Най-важните органи на вашето бебе се развиват през първите няколко седмици от бременността. Колкото по-рано потвърдите бременността, толкова по-рано можете да предприемете стъпките, които ще Ви помогнат да се грижите правилно за себе си, съответно за здравето на Вашето бебе. Ако приемате някакви лекарства или работите с химикали, някои от тях могат да бъдат опасни за Вашето бебе. Колкото по-рано разберете, че сте бременна, толкова по-рано можете да спрете използването на тези вещества.

Прочети още →
Сънят при децата и тийнейджърите

Сънят при децата и тийнейджърите

Сънят е много важна част от психическото и физическото здраве на вашето дете, защото позволява на ума и тялото на детето ви да почиват и да се възстановяват. Има много неща, които можете да направите, за да помогнете на детето или тийнейджъра си да получава колкото се може по-често качествен сън.

Прочети още →
Ролята на образователните играчки в интелектуалното развитие на децата

Ролята на образователните играчки в интелектуалното развитие на децата

Интелектуалното развитие на детето – вече доказано от учените – започва още преди появата му на бял свят. А веднага след първия плач започва едно динамично, стремглаво и спонтанно опознаване, едно изследване на света, хората, природата и живота. Новороденото бебе дълго следи светлините в стаята, скоро започва да проследява движенията, започва да играе с ръчичките си. И само след няколко месеца вече знае как да накара дрънкалката да издава звук, как да сложи кубчето върху другото, за да не падне кулата. Трябва ли родителите да се намесват и да подпомагат детето в тези процеси, или трябва да го оставят просто да изследва дома и средата?

Прочети още →
Как да отгледаме деца.Как децата трябва да се хранят здравословно

Как да отгледаме деца.Как децата трябва да се хранят здравословно

Майка, участвала в анкета споделя следната история за това как е отказала детето си от вредните храни (например бонбоните): Шест годишният ми син се отказа напълно от бонбоните. От първият ден, в който му позволихме да яде сладко, бяхме категорични, че може да хапва само по един бонбон на ден, 3 дни в седмицата по избор. Без значение колко лакомства получи за Коледа и за рожденият си ден, той трябва да избере да изяде само 3 от тях, по 1 на ден.  
В деня след коледа, дадох на всичките ми 3 деца техният пръв бонбон за седмицата. Шест годишният ми син, съвсем откровено призна, че той вече е изял неговият бонбон за деня. След това обясни как лакомствата не са полезни и не е добре да се прекалява с тях. Амин!
 
Според педиатрите, децата могат да станат капризни относно храната между 2 и 3 годишна възраст. Затова, опитвайте се да вмъквате и зеленчуци в храненето на вашето дете и да го научите да цени здравословната храна.

 

Прочети още →
Страница 1 от 2
«1 2»

Най-продавани