Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

ЛЮБОПИТНИ И ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА БЕБЕТАТА

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

1. Нямат капачки на коленете:
Бебетата се раждат без капачки на коленете. Да, правилно прочетохте. Бебетата имат структуриран хрущял, който прилича на капачка. Тези хрущяли не се развиват, докато бебето не навърши напълно шест месеца. И това е причината повечето от бебетата да пълзят на ръце, вместо на ръце и колене. Всъщност бебетата могат да пълзят веднага след раждането си. Няма шега! Каролинския институт в Швеция установил, че когато бебето се положи на гърдите на майката за хранене, то може да намери гърдите й в рамките на един час. Това е впечатляващо.

2. Родените през месец май бебета са най-тежки:
Повечето хора смятат, че през януари се раждат най-тежките бебета заради цялото това хранене по празниците, но това е абсолютно невярно. Изследователите доказват, че бебетата са най-тежки, когато са родени през май. Обикновено тежат около 200 грама повече от всички други новородени бебета. Най-тежкото бебе, което дори се е родило, е момче, което тежи 11 кг. Родено е в Канада през 1879 г.

3. Новородените бебета не плачат със сълзи:
Бебетата реват и крещят за да получат това, което искат или от което се нуждаят, но те не плачат със сълзи. Сълзите не могат да бъдат освободени или създадени докато бебето не стане на около три седмици. Това е така, защото техните слъзни канали не са напълно развити. Те произвеждат достатъчно влага, за да поддържат очите здрави, но не могат да отделят сълзи през първите няколко седмици. Някои деца пускат първата си сълза и на четири-пет месеца. Това обаче е необичайно и рядко.

4. Бебетата имат 300 кости:
За разлика от възрастните, бебетата се раждат с 300 кости, което е с почти 50% повече. Костите се сливат заедно по време на растежа, докато не станат 206. Например, черепът на бебето има няколко кости, които се припокриват една друга по време на раждането, за да помогнат на бебето да излезе. Бебетата също имат много меко петно на главата, наречено "фонтанела". Преди черепът да срасне напълно, това е само една мека и чувствителна област.

5. Родилните белези не са изключение. Те са правило:
Родилният белег не е аномалия. Всъщност, това е нормално и около 80% от бебетата се раждат с такъв. Рожденият белег се появява в широка гама от форми, цвят и размери, като най-често се срещат винени петна и кафеникави петна. Родилните белези се появяват, когато малките кръвоносни съдове под кожата се разширяват по време на раждането. Някои от родилните белези не се появяват до няколко дни или седмици след раждането. А белезите на темето изчезват след няколко години.

6. Новородените бебета чуват, миришат и виждат толкова добре, колкото и ние:
Новороденото може да чуе и възрастен. Те стряскат почти от всичко, не защото звуците са по-ниски или по-силни, а защото са нови. То може да разпознае гласа на майка си само от една сричка. Активира се област на мозъка, свързана с езиковия процес. Удивително е, че новородените могат да разпознаят гласа на майка си при самото раждане. Когато бебето се ражда, неговият слух не е 100%, тъй като средното ухо все още е пълно с течност, което донякъде уврежда слуха. Единственият звук, който могат да разпознаят, е гласът на майка им.
Дори и усещането за мирис е повишено на този етап. Но зрението не е много силно. Новородените бебета са късогледи. Тяхното зрение им позволява да виждат обектите и хората по-ясно, когато са на 20-30см. Това е така, защото мозъкът не може да обработва информацията много добре на този етап. Мозъците започват обработка на информация на около 20-30см. Мозъкът им съдържа около 100 милиарда неврони, поради което забелязват всичко. Отнема няколко седмици, за да могат децата да разграничат майка си и другите възрастни.

7. Косата пада:
Вашето мъниче може да има плътна, черна коса сега, но няма гаранция, че ще си остане същата. Косата пада през първите няколко седмици и след това израства нова през следващата година. Косата може дори да се промени от права към къдрава след няколко месеца.

8. Бебетата имат многобройни рефлекси:
Бебетата имат около 70 рефлекса, които са примитивни и се развиват. Ако подкрепяте детето си изправено на крака на равна повърхност, краката му ще започнат да правят крачки. Все още не може да ходи, но се ражда със знанието как да ходи. И забелязали ли сте, че децата подскачат стреснато? Това е рефлексът на стряскането. Това е естествената реакция на бебето на силния шум или усещането за падане. То кара детето да вдига ръцете си нагоре и навън, да събере коленете си и да отвори широко юмруци, преди да влезе в първоначалната си позиция. Бебетата използват чувството си на докосване, за да изследват какво има около тях, като най-чувствителните на допир рецептори са в и около устата му. Устата е първият орган, който проявява чувствителност поради което то поставя всичко в устата си.

9. Бебетата са сънливи през цялото време:
Бебетата се чувстват сънливи през цялото време. През първите няколко години той ще бъде нащрек само за три минути през всеки час на деня и по-малко през нощта. Мозъкът на бебето може да използва до 60% от общото количество глюкоза, което може да обясни защо бебетата имат нужда от толкова много сън.

10. Време за усмивки:
Бебетата са могат да се усмихват когато са само на един месец. Можете да опитате да го ангажирате със смешни гласове и физиономии, за да видите дали ще се получи.
 
11. Вашето бебе знае какъв вкус имате за музика:
Според изследване, проведено от Университета в Хелзинки, бебетата познават музиката, която слушат в утробата, до четири месеца след раждането. Всъщност музиката, която сте слушали по време на бременността, може дори да успокои неговата нервност.

12. Вашето бебе може да повлияе на сърдечната Ви честота:
Един израелски университет установи, че когато майка и новороденото се оглеждат един друг, сърцето им се координира за секунди. Сърцето на бебето бие около 180 пъти в минута при раждането. Той пада до 140 часа в рамките на няколко часа. Броят на ударите в минута пада до 115 удара в минута, когато те са на една година. До зряла възраст сърдечната честота  по време на покой е 70 до 80 удара в минута.

13. Вашето бебе иска да слага всичко в устата си:
Всички сме наясно с този факт. Бебетата искат да сложат всичко в устата си. То може да е твърде малко, за да дъвче ключовете ви или опашката на кученцето, но това не означава, че не иска. Едно френско изследване предполага, че бебетата се раждат с вродено желание да сложат всичко в устата си.

14. Бебетата имат 10000 вкусови рецептора:
Бебетата имат три пъти повече вкусови рецептори от възрастните, 10 000 за да бъдем точни. Рецепторите на бебетата се появява по време на третия триместър от бременността, не само на езика, но и на гърба, темето и отстрани на устата. Ето защо се препоръчва бременните майки да изпробват различни видове храни през третото тримесечие. Тези вкусови пъпки изчезват, когато бебето расте.

15. Бебета се смеят по 300 пъти на ден:
Като цяло бебетата се смеят по 300 пъти на ден, докато възрастните се смеят само 60 пъти. Това е вече, когато бебето се е научило да се смее. Това ни напомня, че бебетата се наслаждават на живота много повече от нас.

16. Бебето реве с вашия акцент:
Да, вашето бебе реве с акцента ви. Изследователски екип от Университета в Вюрцбург установи, че бебетата разбират майчиния си език през последните три месеца от бременността. Те дори проявяват характеристиките на техния майчин език в техния плач след раждането. Така че можете да разберете разликата между немски, френски и английски бебета само чрез техният рев и гугукане.

16. На Бебетата им растат мустаци в утробата:
Когато бебето е на около четири месеца, му израстват мустаци, които се разпространяват по цялото тяло в течение на един месец. Тази "козина" се нарича lanugo. Тя пада преди раждането на детето и се изяжда от него. Смляната коса става част от първото му ако.

17. Момиченцата получават своя цикъл:
Когато бебетата са в утробата, те поемат хормоните на майка си. Така че, след като се родят, те все още имат някакъв естроген, с който да се справят. Така че момиченцата прочистват маточната си лигавица, може да лактират малко и дори да проявят мини цикъл. Понякога кръвта може да изтече от зърната им. Това е ужасяващо, но вярно.

18. Вашето бебе може да преглъща и да диша едновременно:
Забелязали ли сте как бебето ви може да пие от бутилка, без да спира? Това е така, защото те могат да преглъщат и дишат едновременно до седмия месец. Но тази уникална способност може да бъде победена от запушен нос. Нищо чудно, че бебетата се ядосват, когато се простудят. Бебетата също поемат по-често дъх, отколкото възрастните. Броят на вдишвания на бебето е 40 пъти в минута, а на възрастен е между 15 и 20.

19. Покажете и разкажете:
Въпреки че бебетата не могат да говорят, те могат да комуникират физически, като размахват ръце, пляскат и сочат. Дори проучванията показват, че колкото повече физически си взаимодействате с бебетата, толкова по-добре те ще говорят в бъдеще.

20. Вашето бебе е родено със самочувствие:
Бебетата се раждат със самосъзнание, което им позволява да разграничават телата си от телата на други хора. Можете да разберете дали вашето бебе е самоосъзнато, като нарисувате червена точка на челото му и застанете с него пред огледалото. Ако бебето докосне огледалото, то то вероятно не е наясно все още. А ако то докосне собственото си чело, за да премахне точката, вече е самоосъзнато.

21. Бебета харесват гласа на мама повече:
Бебетата предпочитат женските гласове пред мъжките и високите тонове повече от нискочестотните гласове. Може би сте забелязали, че повечето хора използват по-високи тонове, докато говорят с бебе. Можете дори да получите по-добра ответна реакция от дете, ако използвате по-висок глас.

22. Цветът на очите може да се промени:
Всички бебета се раждат със сини очи. Това е така, защото цветът на окото идва от цветната частица, разположена зад ириса и в неговата специфична тъкан. Този пигмент или меланин не е развит по време на раждането, поради което повечето от бебетата, независимо от генетиката, се раждат със сини очи. Истинският цвят на очите на бебето става очевиден след шест месечна възраст. Но ако и двамата родители имат сини очи, по-вероятно е бебето също да има сини очи.

23. Непропорционално тяло:
Бебето не се ражда с пропорционално тяло. Главата е една четвърт от общата дължина на бебето като мозъкът съставлява 10% от общото телесно тегло. Останалата част от тялото започва да расте.

24. Вашето бебе прилича и на двама ви:
В началото на 90-те години проучванията показват, че новородените приличат повече на таткото. Но текущите изследвания показват, че кърмачетата са склонни да приличат и на двамата родители еднакво. Това е едно от изненадващите новородени бебешки факти, които ще ви шокират и изненадат.

25. Новородено бебе утроява теглото си до дванадесетия месец:
Между раждането и края на втората година, кърмачетата са четири пъти по-тежки. С влизането в 6-ия месец, бебетата удвояват теглото си. Но скоростта намалява с времето. Ако бебетата задържат тази скорост, ще тежат над петстотин килограма на петгодишна възраст.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари