Меню
Профил
Език

Акордеонни категории

Безплатна доставка над 70,00 лв
Вижте всички статии

Пъзелите - забавление и учене през целия живот

Пъзелите - забавление и учене през целия живот

 

     На английски език „puzzle” означава всякакъв вид ребус, главоблъсканица. Пъзелът, от една страна, е тип игра, но също така е и играчка и тези две същности не са се променили от 1760 г., когато е създаден първият пъзел. Джон Спислбъри – английски картограф и дърворезбар – създава първия пъзел от дърво, за да направи изучаването на географията по-забавно. Отделните части на пъзела били изработени от големи дървени плоскости, рязани с трион, и са изобразявали картини на различни държави. Заради материала, от които били изработени, цената на пъзелите е била доста висока и производството им трудоемко. Само децата на по-заможните са могли да си позволят да играят и учат с помощта на пъзелите. Едва по-късно, през 30-те години на 20. век, пъзелите стават популярни и достъпни сред хората от всички възрасти социални слоеве, като само за една седмица продажбите им в Америка надхвърлят10 млн. долара.

     Най-малкият пъзел в света се състои от 204 части, но сглобен е не по-голям от пощенска картичка. Най-големият пъзел представлява картина наречена „Живот“ и включва 24 хил. части, които сглобени оформят картина с размери 4,28 м х 1,57 м. Пъзелът е подреждан едва няколко пъти от хора по целия свят. Няма как да не се похвалим, че плевенчанката Венелина Вънова успява да го подреди в стъклена стая едва за 66 дни и то на живо пред камера. Нейният опит от 2010 г. е кандидат за рекорд в Книгата на Гинес, който обаче остава непризнат, тъй като в същата година е дадена заявка за производството на пъзел с над 32 хил. части . Новият най-голям пъзел в света включва 32 цветни графики на художника Кейт Херинг. Българката Венелина Вънова успява да го подреди заедно с екип от най-добрите и запалени пъзелоредачи за 4 месеца през 2011г.                                                 

     Пъзелите развиват логическото и креативното мислене и с тях можем да играем и да се учим през целия ни живот. В най-ранна детска възраст т.нар. пъзели - килими, изработени от безопасни меки материали, помагат на малчуганите да се учат как да хващат предмети, тренират тяханата фина моторика, логиката и координацията им. Дървените пъзели помагат на децата да научат формите на предметите и цветовете. В предучилищна възраст, с помощта на пъзелите, децата овладяват различни стратегии проследяващи началото, развитието и завършването на множество процеси. С 3Д пъзелите, в ученическа възраст, опознаваме сградите и различните предмети в тяхната реална форма и цялост. В живота ни на възрастни, подреждането на пъзели първо ни връща в детството, но също и ни помага да релаксираме от натовареното си ежедневие. Завършвайки подреждането на пъзел веднага виждаме резултата от нашите действия и това ни носи удовлетворение. Пъзелите са едно от любимите занимания и на нашите баби и дядовци, защото чрез подреждането им те могат да тренират и да поддържат паметта, концентрацията си и фината моторика.

     Съществуват най-различни подходи и стратегии за подреждането на пъзели, които зависят от техния вид, от конкретната картина, от нейните цветове и форми. Преди да започнете да редите пъзела се погрижете всички негови части да бъдат поставени в един плик, за да не изгубите някой от фрагментите. Помислете си какво разочарование би било да не успеете да поставите някое от парченцата на пъзел напр.от 4 хил. части, който сте редили десетина дни. Следващото по важност е да прецените колко голям пъзел ще подреждате. Най-общо може да се каже, че колкото повече части има един пъзел, независимо от големината на цялата картина, толкова повече време, концентрация и наблюдателност ще Ви бъдат необходими за неговото подреждане. Освен това по-големите пъзели изискват да отделите повече място за редене – подходящо килимче, голяма дъска или маса, а понякога и цяла стая. Някои започват реденето с рамката, защото най-лесно се откриват крайните части, и продължават да подреждат отделните обекти отделно, преместват ги и ги съединяват. При по-големите пъзели е важно, ако отделно сглобявате големи обекти, да помислите как ще ги пренесете върху основната картина. Може да се използват по-малки картони или подложки за пренасяне. Друг подход е отделянето на фрагментите по цветове и техните различни нюанси при различните обекти. Разбира се, на всеки пъзелоредач се случва да се вглъби в подреждането на един обект и да не успява да го подреди. Тогава, специалистите съветват, да насочите вниманието си към друга част на пъзела и по-късно да се върнете към тази, която Ви е затруднила.

     Не забравяйте, че какъвто и пъзел да изберете, най-важното е да се забавлявате с неговото подреждане, да играете и в същото време да си почивате.

 

     В нашия онлайн детски магазин Патиланци можете да намерите близо 500 различни видове пъзели, които сме разделили в няколко категории: меки пъзели-килими; детски пъзели за деца от 3 г. до 12 г.; 3 Д пъзели; пъзели според броя на съставящите ги части - 60, 120, 260, 500, 600, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000.

Пъзелите, които предлагаме са на водещи марки, с изключително наситени цветове и с

красиви и детайлни картини. Всички части на пъзелите са прецизно изрязани, а при правилно подреждане, погледнати отдалеч, картините изглеждат като едно цяло.

Върху всяка кутия има информация за броя на частите, тяхната големина, възрастта за която е подходящ пъзела и размери на сглобения пъзел.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари