Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Бременността по месеци

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Потвърждаване на бременността
Някои жени „знаят“, че са бременни от момента на зачеването. Повечето жени обаче пропускат първите признаци на бременността. Дни наред може да се чудите дали не сте сбъркали датите. Изминават още няколко дни и започвате да си мислите, че може да сте бременна. Трябва ли да изчакате още малко, преди да купите тест за бременност? Трябва ли веднага да се консултирате с лекар?
Задължително е да вземете тест за бременност възможно най-скоро, след като сте пропуснали един цикъл. Най-важните органи на вашето бебе се развиват през първите няколко седмици от бременността. Колкото по-рано потвърдите бременността, толкова по-рано можете да предприемете стъпките, които ще Ви помогнат да се грижите правилно за себе си, съответно за здравето на Вашето бебе. Ако приемате някакви лекарства или работите с химикали, някои от тях могат да бъдат опасни за Вашето бебе. Колкото по-рано разберете, че сте бременна, толкова по-рано можете да спрете използването на тези вещества.

Тест за бременност в домашни условия
Бременността може да бъде диагностицирана с помощта на домашен тест за бременност още две седмици след зачеването. Това е около времето, което обикновено очаквате цикъла си. Малко след като забременеете, хормон, наречен човешки хорион гонадотропин / hCG/, започва да се появява в кръвта ви. Нивата на този хормон рязко се увеличават през следващите няколко дни и се отделят с урината. Наличието на този хормон в урината ви в домашен тест за бременност означава, че сте бременна.
Налични са различни домашни тестове за бременност и те са много по-точни, отколкото са били в миналото. Повечето от тези тестове включват пускане на няколко капки урина върху стик, съдържащ определени химикали. Някои тестове за бременност препоръчват да направите повторно тестване след три до пет дни. Това е така, защото отрицателен резултат може просто да означава, че все още не отделяте достатъчно от хормона, за да се прояви на теста. Шансовете за неточен резултат са по-високи, ако имате нередовна менструация.
Предимствата на използването на домашен тест за бременност са, че той ви предлага уединение и почти незабавни резултати. Основният недостатък е, че поради неточен отрицателен резултат може да отложите посещението при лекар. Дори и резултатът да е положителен, не отлагайте посещението при Вашият гинеколог.

Тест за бременност по кръвен път
Най-точните кръвни тестове са количествените кръвни тестове за бременност, тъй като те определят точното количество на хормона hCG.
Също така лекарите препоръчват кръвните тестове, ако сте имали извънматочна бременност или аборт в миналото. Така вашият лекар ще може да наблюдава по-внимателно нивата ви на hCG през първите седмици от бременността ви. Лекарите препоръчват кръвните тестове, тъй като те са по-прецизни и могат да предложат повече информация, отколкото тест на урина в домашни условия.

Признаци и симптоми на бременността
Освен че сте пропуснали менструация, има няколко признака и симптоми на бременност през първия триместър:
• Умора: Това е чест признак на ранната бременност.
• Гадене или повръщане: Нарича се още „сутрешно гадене“, гаденето или повръщането може да продължи през първия триместър на бременността. Обикновено гаденето се появява сутрин, но може да се случи по всяко време на деня. Причината за сутрешното гадене не е известна, но изглежда е свързана с повишените нива на хормона hCG, циркулиращ в тялото ви. Гаденето обикновено отминава след първия триместър, въпреки че понякога може да продължи по-дълго. Ако е тежко, има безопасни за бебето лекарства, които могат да се използват за овладяване на гаденето и повръщането.
• Често уриниране: Докато матката расте през първия триместър, тя оказва натиск върху пикочния мехур, което води до по-често уриниране.
• Промени в гърдите: гърдите могат да станат чувствителни и по-тежки. Може да увеличат размера си. Кафявите или розови кръгове около зърната ви, наречени ареола, могат да станат по-тъмни и малките неравности в тях могат да станат по-релефни. Може да забележите мрежа от сини вени, появяваща се по целите гърди.
Други възможни признаци на бременност могат да включват метален вкус в устата ви, главоболие, промени в настроението и желание или отвращение към определени храни.
Не се притеснявайте, ако нямате всички признаци и симптоми на бременност. Всъщност бихте могли да нямате нито един от признаците и симптомите и все пак да сте бременна. Друга възможност е да имате някои или всички признаци и симптоми и да не сте бременна. Най-добрият начин да определите дали сте бременна е да потвърдите бременността при Вашия лекар.

Продължителност на бременността
Бременността се определя от първия ден на последната ви менструация, който обикновено е около две седмици преди датата на зачеването. Средно на бебето отнема 266 дни или 38 седмици, за да се развие напълно от зачеването до раждането. Добавете две седмици, за да отчетете времето между последната си менструация и датата на зачеването и ще получите общо 40 седмици. Ето защо можете да прецените датата на раждане на вашето бебе, като добавите 40 седмици към датата на последната си менструация. Повечето жени раждат в рамките на две седмици преди или след тази дата. Ултразвукът е най-добрият начин да определите прогнозната дата на раждане. Колкото по-рано се направи ултразвук, толкова по-точни са резултатите. Прогнозната дата на раждане - терминът - е тази, определена от първия ви ултразвук, и датата не се променя, ако се направи друг ултразвук.

ВАЖНО!
Информацията, съдържаща се на уебсайта, не е предназначена да замести професионален медицински съвет, диагноза или лечение по какъвто и да е начин! Винаги търсете съветите на Вашия лекар или друго квалифицирано лице по въпроси, които може да имате във връзка с всяко медицинско състояние! Статиите в сайта са само с информационна и образователна цел. Всяко използване на тази информация без знанието и одобрението на Вашият личен лекар, педиатър или гинеколог е изключително и само на Ваша отговорност.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари