Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Ролята на образователните играчки в интелектуалното развитие на децата

Кое всъщност е важното – детето да може да чете на 4 години и да може да смята интеграли на 12, да има широки познания по история, география или химия? Все повече узрява идеята, че най-важното умение, необходимо за децата ни, е те да могат да учат ефективно. Теоретичните знания и дори практическите умения не са толкова ценни, колкото самата способност на детето да учи – в бързо променящия се свят постоянната адаптация е изключително важна, и само човек, който учи успешно новото може да се адаптира така, че да подхожда с креативност, способности за решаване на проблеми и иновативност.

Как ние, родителите, можем да подпомогнем способностите за учене и развитието на интелекта на децата ни? Първото и най-важно: да познаваме детето си и неговият стил на учене. Дали възприема предимно визуални образи? Дали е академичен тип и учи лесно от книги и учебници, или пък е кинетичен тип – учи всичко в движение, с опити и експерименти? И как въобще можем да разберем това?

Децата изследват света чрез играчките. И именно чрез тях – образователните играчки – децата откриват нови и нови преживявания всеки път. В началото – в бебешка възраст – е особено ценно е да наблегнем на развитието на сетивата. Цветни кубчета, дрънкалки, меки играчки, различни форми, звуци, материи – всичко, което може да даде на бебето и детето ново усещане и преживяване на сетивата. Марки като Goki , Fisher Price и Eichhorn са се специализирали в дизайн на бебешки играчки, стимулиращи визуалните, слуховите и тактилните възприятия. Чрез тях детето развива и координацията си (кубчета, низанки), речника си (говорещи и пеещи играчки), музикален слух, фина моторика (различните сортери) и вниманието към детайла (пъзели). Идват и любимите игри с пластелин и кинетичен пясък – те са изключително важни за сетивното развитие и за въображението на децата.

За нас, родителите, остава изборът на точно онези продукти, които ще се харесат най-много на нашето дете и ще му помогнат да порасне и да се развие точно в неговите лични силни области. И сега, когато възможностите са неограничени, е наша задача да помогнем на детето да намери и опита своя път, достигайки максималния си потенциал и развивайки способностите си и талантите си.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари