Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Начало Статии

Статии

Сънят при децата и тийнейджърите

Сънят е много важна част от психическото и физическото здраве на вашето дете, защото позволява на ума и тялото на детето ви да почиват и да се възстановяват. Има много неща, които можете да направите, за да помогнете на детето или тийнейджъра си да получава колкото се може по-често качествен сън.

Прочети още →

Ролята на образователните играчки в интелектуалното развитие на децата

Интелектуалното развитие на детето – вече доказано от учените – започва още преди появата му на бял свят. А веднага след първия плач започва едно динамично, стремглаво и спонтанно опознаване, едно изследване на света, хората, природата и живота. Новороденото бебе дълго следи светлините в стаята, скоро започва да проследява движенията, започва да играе с ръчичките си. И само след няколко месеца вече знае как да накара дрънкалката да издава звук, как да сложи кубчето върху другото, за да не падне кулата. Трябва ли родителите да се намесват и да подпомагат детето в тези процеси, или трябва да го оставят просто да изследва дома и средата?

Прочети още →

Как да отгледаме деца.Как децата трябва да се хранят здравословно

Майка, участвала в анкета споделя следната история за това как е отказала детето си от вредните храни (например бонбоните): Шест годишният ми син се отказа напълно от бонбоните. От първият ден, в който му позволихме да яде сладко, бяхме категорични, че може да хапва само по един бонбон на ден, 3 дни в седмицата по избор. Без значение колко лакомства получи за Коледа и за рожденият си ден, той трябва да избере да изяде само 3 от тях, по 1 на ден.  
В деня след коледа, дадох на всичките ми 3 деца техният пръв бонбон за седмицата. Шест годишният ми син, съвсем откровено призна, че той вече е изял неговият бонбон за деня. След това обясни как лакомствата не са полезни и не е добре да се прекалява с тях. Амин!
 
Според педиатрите, децата могат да станат капризни относно храната между 2 и 3 годишна възраст. Затова, опитвайте се да вмъквате и зеленчуци в храненето на вашето дете и да го научите да цени здравословната храна.

 

Прочети още →

С КАКВИ ДЕЙНОСТИ ДА АНГАЖИРАМЕ ДЕТЕТО В ДОМАКИНСТВОТО СПОРЕД ВЪЗРАСТТА?

С какви дейности е полезно да ангажираме нашите деца по възраст.

Прочети още →

Разтеж на бебешките зъбки

Знаем ли достатъчно при процеса никнене на зъби при бебетата?! Една тема вълнуваща всеки родител, която е едновременно вълнуваща и много сериозна. Никненето на първите зъби е много важно за развитието на всяко дете и изисква сериозно внимание, както и голямо търпение от страна на родителите. В следващите редове ще научете всичко за никнене на зъби при бебето!

Прочети още →

Какво ще научи вашето дете в първи клас?

Първи клас е вълнуващо време и за учениците, и за родителите. През предстоящата година, детето Ви ще научи поне 2000 нови думи! То ще придобие по-добра представа смисъла на това как думите и езикът взаимодействат и ще научи сложни думи с няколко значения. Ще се научи и на правопис, разбира се. В часовете по математика пък, детето ще се научи да събира и изважда и също така как да решава задачи. Но първолакът се нуждае от доста насърчаване – всъщност повече от всякога. "Децата ще започнат да не харесват училището в тази възраст, ако почувстват, че не са достатъчно умни или не се справят“ казва детска учителка. Така, че подкрепяйте детето си възможно най-много първата година. Първокласниците могат да говорят повече за техните чувства, така, че се пригответе да ги изслушвате и да им помагате в случай, че са обезкуражени. Това са едни от най-важните учебни постижения, които обикновено се учат през първата година, със съвети как да помогнете да детето си да е винаги в час.  

Прочети още →

10 ГРЕШКИ КОИТО ДОПУСКАМЕ ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕТЕТО

Постоянно се опитваме да научим детето си да е учтиво, да не крещи, да не лъже, да се храни прилично, да не отговаря на възрастните и на още много други неща. За да постигнем това използвае най-различни начини, като обясняваме, крещим, заплашваме, подкупваме, молим. Според специалистите в стремежа си да бъдем добри родители допускаме някои грешки. Вижте кои са те и правилния подход според тях.

Прочети още →

ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕТЕТО В КОЛАТА - ДЕВЕТТЕ НАЙ-ВАЖНИ ПРАВИЛА

Факт е, че инцидентите с моторни превозни средства са най-големият убиец на деца до 14 години. Докато в някои от тези трагедии е невъзможно да се оцелее, в други- повече от 60 % от случаите, които са завършили фатално- са могли да бъдат предотвратени, но не са, тъй като деца от 0-12 не са се намирали в подходящи за целта столчета за кола.
В повечето от тези случаи децата не са били поставени правилно в седалките или самите седалки не са били инсталирани в съответствие с инструкциите. Според проучвания на Щатската федерална администрация за безопасно пътуване, грешната употреба на седалки достига до 80 %, понякога и до 95% в някои райони. Да мислим, че тъй като в нашата страна никои официален орган не гледа сериозно на детската безопасност в колата и следователно няма официална държавна позиция или статистика, то нашите деца са защитени или пък родителите не правят грешки при поставянето на седалките, е наивно и погрешно.

Прочети още →

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПРИ МАЙЧИНСТВО

От 1 юни 2017 г. влизат в сила изменения и допълнения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО). Настъпват промени по отношение на представянето на образците за изплащане на паричните обезщетения – Приложения № 9, № 10 и № 11 към наредбата, както и във формулярите на декларациите, които се представят пред работодателя.
Новите образци на удостоверенията Приложения № 9, № 10 и № 11, както и генерираните XML файлове , които са с променени формат и структура ще се приемат от НОИ  след 16 юни 2017 г.
На сайта на НОИ, 
раздел Формуляри са публикувани новите бланки в сила от 01.06.2017

Прочети още →

Съвети за сън: Как да помогнете на детето си да получи пълноценен сън

Придържайте се към един план
За бебето е по-добре да има редовен режим на сън. Поддържайте редовна програма за сън, която позволява на детето Ви да се събужда и да заспива по едно и също време всеки ден. Опитайте се да се уверите, че детето ви заспива и се събужда по едно и също време в продължение на поне 6 дни в седмицата. Времето за почивка и времето за събуждане не трябва да се променя с повече от един час от един ден до следващия, включително и през почивните дни.
Опитайте се да избягвате детето ви да спи до късно през уикендите. Това може да попречи на детето ви да спазва редовно плана през седмицата. Ако детето ви си починало добре, можете да променяте плана от време на време заради специални случаи и понякога той може да се възстанови много по-бързо късно вечер.

Прочети още →
Страница 1 от 2
«1 2»