Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Как да отгледаме деца.Как децата трябва да се хранят здравословно

Майка, участвала в анкета споделя следната история за това как е отказала детето си от вредните храни (например бонбоните): Шест годишният ми син се отказа напълно от бонбоните. От първият ден, в който му позволихме да яде сладко, бяхме категорични, че може да хапва само по един бонбон на ден, 3 дни в седмицата по избор. Без значение колко лакомства получи за Коледа и за рожденият си ден, той трябва да избере да изяде само 3 от тях, по 1 на ден.  
В деня след коледа, дадох на всичките ми 3 деца техният пръв бонбон за седмицата. Шест годишният ми син, съвсем откровено призна, че той вече е изял неговият бонбон за деня. След това обясни как лакомствата не са полезни и не е добре да се прекалява с тях. Амин!
 
Според педиатрите, децата могат да станат капризни относно храната между 2 и 3 годишна възраст. Затова, опитвайте се да вмъквате и зеленчуци в храненето на вашето дете и да го научите да цени здравословната храна.
 

Как да възпитаме децата да ИСКАТ да се хранят здравословно

Давайте на детето си същата храна, с която се храните и вие.  

Имате ли меню само за деца?  Докато възрастните ядат сьомга и салата,  децата ядат спагети без сос.
Разделното готвене специално за детето, увеличава възможността то да стане капризно на тема храна. Ако му дадете опция да избере какво да яде, то вероятно ще избере това, което му харесва и на което е свикнало, но без опция, няма избор, освен да яде от вашата храна.
В повечето случаи децата имитират поведението на възрастните и по-точно на родителите си. Ако създадете навик да се сервира и яде здравословна храна, която цялото семейство яде, децата е по-вероятно да последват примера Ви, а не да искат отделна храна за тях. Готвенето на здравословни ястия и участието на детето в приготвянето им ще му създаде позитивна представа за храната.  
 

Предлагайте разнообразна храна

Вместо да приготвяте меню само за детето, направете това: гответе здравословна храна, след което я сервирайте с нещо, което знаете, че се харесва на Вашето дете. За някои деца, това са плодовете.
Не само съставките на ястията трябва да са различни, ами и начинът, по който те се приготвят. Не правете само супа и тестени изделия всеки ден. Включете различни видове ястия, като например морска храна, киш и пица във вашето седмично меню.  
Например когато всяка седмица в менюто присъства свинско месо – в бургери, тестени изделия и др., да накарате детето да вкуси риба може да се окаже предизвикателство. Вместо това, гледайте да давате на детето да опитва всякакви видове ястия – от месо до морска храна, като включвате и салати.  
 
Не давайте на детето десерт или нездравословна храна като награда
Казвали ли сте на детето, “Дояж си яденето и ще ти дам бисквитка”?
Изглежда, че имат причина да доизядат основното ястие. Недостатъците? Те виждат десерта и нездравословната храна, като храна, която желаят и ще направят всичко само и само да я получат.  
В такъв случай ще е добре да се намали практиката да се дава парче торта или чипс, когато се изяде основното ястие. Все пак този тип храна се хапва само в редки случай (или поне така трябва да бъде!).
 
Приготвяйте ястията заедно с детето
Готвенето с деца не е винаги най-лесната или най-чистата дейност. На първо време, накарайте детето да си измие ръцете и му напомнете да не киха например над салатата, която току що сте направили или да изяжда настъргания кашкавал преди да е сложен на пицата. 
Но включването на децата в готвенето има и много предимства.  
Първо, те ще имат повече желание да ядат от храната, когато са участвали в нейното приготвяне.   Те са горди от свършената работа и ще ядат, това, което са направили с голямо желание.  
И второ, те ще видят как се приготвя яденето. Всички искаме децата ни да разберат откъде идват плодовете и зеленчуците и да знаят труда и грижата, които се полагат за да може да се направят на ястие.
Понякога нарязвам съставките предварително и моля детето ми да ги разбърка и да го накарам да чувства, че готви заедно с мен. – казва една майка.
Също така може да помолите детето да подреди приборите и салфетките на масата.
 

Отглеждайте собствена храна

Животът в апартамент не ни спира от това да отглеждаме наши зеленчуци. Със сигурност, те ще бъдат наполовина като размер от тези, предлагани по магазините.  
Но колко забавно е да се започне разговор за отглеждането на зеленчуци и за здравословното хранене? Те трябва да поставят семките в почвата, да спомагат в растежа и да се грижат за растенията и накрая да ги хапнат.
 

Предлагайте една храна няколко пъти

Просто защото детето ви е готово да разлее паничката със спаначената супа на пода, когато сте му я дали за пръв път, не значи, че трябва да се откажете да я предлагате на детето и да отпишете спаначената супа от менюто. Включете съставката (в случая спанак) в друго ястие или дори сервирайте една и съща супа няколко пъти подред.  
Предположих, че детето ми ще откаже ориз, сирене и яйца, защото не поиска да ги яде първият път, в който му ги предложих. Вместо това, всеки път, когато имам такава храна докато не прояде всичките 3 съставки.
 

Запомнете, че вие контролирате, това, което яде детето

Срещали сме деца, които ядат само моцарела, сирене и ориз. Други пък, ще направят всичко за няколко пилешки хапки, а трети ядат само спагети.
Всички имаме различни вкусове, както и нашите деца.
Ако детето Ви яде само една определена храна, то тогава се връщаме към това Вие да избирате храната му.
За да окуръжите яденето на повече видове ястия, предложете на детето храна, която Вие искате те да ядат и не им предлагайте такава, каквато Вие не искате те да ядат.
Ние сме възрастни, които купуват сами храната, която предлагат. Децата не ядат здравословна храна, заради това, което ние им предлагаме.  
 

Заключение

Децата никога не могат да ядат по перфектният начин. Те винаги ще предпочитат плодовете пред зеленчуците. Едно от моите деца не обича да яде фъстъчено масло, въпреки, че не му казваме, че е фъстъчено масло – казва майка.
Децата очакват цялото семейство да се храни с една и съща храна. Те обичат и да готвят с родителите си. Децата все пак се вълнуват да опитват нови храни, от странно сирене до листни зеленчуци.  
И да, те трябва да знаят, че бонбоните не са полезни и не трябва да прекаляват с тях.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари