Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Какво ще научи вашето дете в първи клас?

Първи клас е вълнуващо време и за учениците, и за родителите. През предстоящата година, детето Ви ще научи поне 2000 нови думи! То ще придобие по-добра представа смисъла на това как думите и езикът взаимодействат и ще научи сложни думи с няколко значения. Ще се научи и на правопис, разбира се. В часовете по математика пък, детето ще се научи да събира и изважда и също така как да решава задачи. Но първолакът се нуждае от доста насърчаване – всъщност повече от всякога. "Децата ще започнат да не харесват училището в тази възраст, ако почувстват, че не са достатъчно умни или не се справят“ казва детска учителка. Така, че подкрепяйте детето си възможно най-много първата година. Първокласниците могат да говорят повече за техните чувства, така, че се пригответе да ги изслушвате и да им помагате в случай, че са обезкуражени. Това са едни от най-важните учебни постижения, които обикновено се учат през първата година, със съвети как да помогнете да детето си да е винаги в час.  


Четене

В училище: Първокласниците са способни да четат поне 150 спомагателни думи до края на учебната година. Те ще могат да четат кратки книжки гладко и да разбират съдържанието.
Вкъщи: Всеки ден отделяйте от времето си да четете на глас. Дайте на детето да чете кратка история на глас, докато готвите или миете чиниите или му дайте „важна работа“, която се състои в това да чете на по-малкото си братче/сестриче. Също така може да четете заедно с него и да му помагате с тълкуването на непознати думи (използвайте изречения, които описват дадена картинка) и продължете с обсъждане на книжката, като го питате въпроси, като например „Защо мислиш, че е постъпила така?“ . Винаги имайте под ръка детска книжка или списание, ако трябва да чакате някъде, например пред кабинета на лекаря или на спирката.  


Писане

В училище: В първи клас, детето ще се научи да изрича буква по буква три или четири буквени думи и да пише правилно ясни и пълни изречения. До края на годината, детето Ви ще оформя къси параграфи с поне 3-4 изречения и също така ще може да напише първата си кратка история ( може би как е загубило първото си зъбче или как се е научило да кара колело).  
Вкъщи: Купете тетрадка за детето, която да използва само вкъщи. Децата в тази възраст обожават да пишат списъци или бележки до приятели, така че дръжте специалната тетрадка под ръка. Окуражавайте го да рисува картинки и да пише без да се притеснява за правилното изписване или произношение на думите. След посещение в парка, помолете детето да опише интересните неща, които е правило.  Напомняйте му и да прочете написаното.


Числа

В училище: До края на първата година в училище, децата могат да смятат, четат, пишат и да подреждат по ред цифрите до 100. Също така, те се научават как да сравняват числа, като употребяват правилните знаци за „по-голямо“, „по-малко“ и „равно“. Първокласниците ще могат да събират числа до 20 и да изваждат числа от 20. Те ще се запознаят с концепцията на стойността, докато събират и изваждат двуцифрени числа.   
Вкъщи: Обяснете на първокласника колко голяма част от ежедневния живот заема математиката. Когато отидете до магазина, говорете му колко пари ви трябват, за да купите мляко и хляб например. Докато чакате на опашката, упражнявайте броенето. Закачете таблица с числата от 1 до 100 в стаята на детето, за да запомня по-лесно тяхната последователност.  


Мерки и геометрия

В училище: В час, децата ще сравняват дължина, широчина и тегло на два или повече обекта.  Ще измерват дължината с линия и ще ги запомнят като единици. Също така ще се учат да описват лесни геометрични форми.  
Вкъщи: Докато готвите, покажете на детето си числата в готварските рецепти и говорете какво означават те, докато мерите съставките. Вземете каничка или няколко чаши с различен размер, за да експериментирате заедно с детето, като слагате еднакво количество от даден продукт в различни по размер чаши и обратното – различно количество в еднакви по размер чаши. Забавлявайте се и с кантара вкъщи, като измервате хора и предмети. Говорете за 3-D форми на предметите, като например кутията за салфетки (куб) или топка (сфера) и обсъдете различните форми на сградите навън. Изучавайте големи и малки чинии и попитайте детето дали са с еднаква форма. Разпознаването на форми е забавно. Когато детето вижда реалните неща, които учи в училище, възприемането става по-лесно.


Време и пари

Вкъщи: Друга способност, която децата развиват в първи клас е разпознаването на часовника. Те ще разбират какво значи „след половин час“ и ще могат да изредят дните от седмицата, както и месеците от годината. Също така ще разпознават различните видове пари, знаейки стойността им и комбинирайки ги с различни стойности different coins, know the value of each one, and combine different amounts (например, че 2 монети по 50 стотинки правят 1 лев).
Вкъщи: Намерете часовник със стрелки и обяснете, какво означава, когато голямата стрелка е на 6 или на 12 например. Погледнете месечният календар заедно и оставете детето да отбележи важни дати и събития. Продължете да говорите за това, какво сте правили днес, вчера и какво ще правите утре или следващата седмица. Играйте игри с монети. Поставете купчинка със стотинки и попитайте детето по колко начина може да събере 10, 25 или 75 стотинки.  

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари