Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

10 ГРЕШКИ КОИТО ДОПУСКАМЕ ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕТЕТО

Постоянно се опитваме да научим детето си да е учтиво, да не крещи, да не лъже, да се храни прилично, да не отговаря на възрастните и на още много други неща. За да постигнем това използвае най-различни начини, като обясняваме, крещим, заплашваме, подкупваме, молим. Според специалистите в стремежа си да бъдем добри родители допускаме някои грешки. Вижте кои са те и правилния подход според тях.
 
Грешка №1: Емоционалният шантаж “Ако не ме слушаш, няма да те обичам повече.” 
Заплахата повече да не обичате своето дете е едно от най-силните средства на възпитание, но децата прекрасно чувстват, че тя звучи фалшиво. Веднъж излъгани, можете за дълго да загубите доверието на детето. По-добре е да кажете: “Аз те обичам, но не удобрявам поведението ти.”

Грешка №2: Безразличието “Прави каквото искаш, все ми е едно”
Никога не трябва да показвате на детето, че ви все едно с какво се занимава. Дори най-леко да почувства вашето безразличие, то веднага започва да проверява доколко е истинско. И най-често проверката се свежда до извършване на лоши постъпки. Детето чака да види дали ще последва критика след постъпката му или не. Постарайте се да установите с детето приятелски отношения, дори когато поведението му никак не ви харесва. Кажете например: “Не съм съгласна с теб и искам да ти помогна, защото те обичам.”

Грешка №3: Прекалената строгост “Ще правиш това, което ти казвам, защото тук командвам аз”
Прекалено строгото възпитание, основано на принципи, които невинаги са разбираеми за децата, напомнят дресировка. Детето може безпрекословно да изпълнява заповедите ви, когато сте наоколо, и да не спазва никакви забрани, когато ви няма. Убеждението е по-добро от строгостта. Кажете просто: “Сега ще направиш така, както аз казвам, а довечера ще обсъдим защо.”

Грешка №4: Прекаленото разглезване “Ще направя това сама, то не е по силите на моето дете.
Искам да му е лесно” На разглезените деца им е по-трудно в живота. Често това е проблемът на единствените деца. Когато родителите помагат за всичко , то не е щастливо. Чувства се безпомощно и самотно. “Опитай се да се справиш сам/а, а ако не се получи, аз ще ти помогна”- е мъдро отношение към детето.

Грешка №5: Натрапената воля “Моето дете е моят най-добър приятел”
Децата са готови да направят всичко, което се харесва на техните родители, дори да помагат за решаването на сложни проблеми. Но така техните проблеми остават нерешени. Затова не ги натоварвайте излишно.

Грешка №6: Отношението към парите “Ако имаме повече пари, възпитанието ще е по-добро”
Често в семейства с невисоки доходи възрастните правят така, че детето да не е лишено от нищо. В крайна сметка любовта, ласките, съвместните игри и времето, прекарано заедно с детето, са много по важниот съдържанието на портфейла ви. Не парите правят детето щастливо, а съзнанието за това колко е значимо то за вас.

Грешка №7: Плановете за вундеркинд
“Моето дете ще се занимава с музика, тенис, рисуване, балет, ще учи чужди езици-няма да му позволя да пропусне своя шанс” Често блестящото бъдеще, нарисувано от въображението на родителя, се разбива в пълното нежелание на детето да се занимава например с музика или с балет. Докато е малко слуша възрастните, но след това нещата се променят и то започва да изразява протест с достъпни за него способи. Затова трябва да предлагаме на детето полезни занимания, но и да му оставяме време за неговите предпочитания.

Грешка №8: Даваме на детето твърде малко ласки “Целувките и нежностите са без значение”
Децата на всяка възраст се стремят към ласка. Тя им помага да се почувстват обичани и им придава увереност в собствените сили. Но да не забравяме, че желанието за ласки е добре в повечето случаи да идва от самото дете. Не трябва да натрапваме непрекъснато на детето своята любов, защото прекаленото внимание може да го отблъсне.

Грешка №9: Влияем се от нашето настроение “Не се върти наоколо, защото ме дразниш”
Когато възрастните, водени от своя егоизъм или настроение, днес разрешават нещо, а утре го забраняват, детето може да си помисли само едно: все едно е какво правя важно е настроението на мама . По добре предварително да се договорите с детето: “Когато съм весела, това не значи, че всичко ти е позволено. Ако имам проблем, постарай се да ме разбереш.”

Грешка №10: Отделяме твърде малко време за възпитанието му “За съжаление сега нямам време за теб” 
Дори ако денят ви е разпределен по минути, намерете вечерта половин час (важно е качеството, а не количеството), постойте до леглото на детето, поговорете си с него, разкажете му приказка или му прочетете книжка. Това му е особено необходимо.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари